Cliffside beauty at it's finest. 

It was this home’s dramatic location on a cliffside, overlooking scenic Freshwater Beach, that formed the starting point for the interior design. 
“The finishes, furniture and features needed to sit quietly against that view rather than compete,” Sarah explains.
Set across three floors, the spacious, open-plan home has been designed with a young family in mind. The clients requested a light and airy open-plan dwelling that would accommodate the needs of their growing family, and also provide a private sanctuary.  
For this reason, the top floor is a dedicated parents’ retreat comprising a generous master bedroom, walk-in robe + ensuite, home office and parent’s retreat. 
The main living floor accommodates the two youngest children at the front of the house, while at the back of the house – floating above the ocean – is the kitchen, dining and living area. This area steps out on to an amazing terrace for family BBQs and alfresco living, with integrated, retractable blinds, operable louvre and sliding aluminium screens to create an extended outdoor space that can be used all year round. 
The oldest children have their own space on the lower ground floor, with bedrooms overlooking a private undercover terrace, pool and that breathtaking ocean. This space also contains another living room, games room and kitchenette to fulfil the needs of any family with teenagers and their tribe of friends well into the future.
When it came to the interior design, Sarah Jayne opted for a relaxed, beach-house style complemented by contemporary Scandinavian furniture, layered with finishings of natural textured materials such timber, stone and glass. 
 “The use of the timber and sandstone in the internal architecture was backdrop for all the beautiful unique features we were able to interject into the interiors. 
“My favourite finish of the many we were able to specify would have to be the Atlantic honed granite used as slabs on the oversized kitchen island, and the wall to wall floor plinth under the living room joinery, sourced from Worldstone. 
“The pale grey marmarino used as a backdrop in the living room and master bedroom added a visual layer that added subtle depth and soul to the spaces.”

In general, the furnishing selections throughout were chosen to reflect the young, cool and unpretentiousness clients’ taste. “We used a mix of Danish and Australian furniture that was simple but beautiful (not trendy!) and, most importantly, of the highest quality to sustain this young and growing family and friends for the future.”
 

Design, Decoration and Styling: SJS

Architecture: Watershed Design

Building: Peter Best Constructions
Photography: Simon Whitbread

Freshening up a Federation classic

On this project, Sarah Jayne Studios and Nikki Rosen Design worked together to create a stunning contemporary interior in a traditional Federation home in Mosman. Despite being renovated a decade ago, the home was in need of an update in line with the growing family’s needs. Sarah Jayne and Nikki worked hand-in-hand to transform both the layout and the aesthetic of the home, with spectacular results.

“With this project, we wanted to create a classic contemporary aesthetic with an eclectic mix of materials and finishes,” Sarah Jayne explains. “We created a layered and rich interior in both the interior design and decoration.”

Nikki adds that it was important to work with the classic style of the Federation home, but with a modern twist: “We used traditional timber colours in the joinery, and neutral tones in the stone and tiles, but jazzed it up with unusual handle details, and interesting feature lights,” she says.

It was important to the clients that the renovated home be suitable for a family with teenage children. Although they wanted a practical home, with space for the kids to feel comfortable, they didn’t want it to feel too precious.

“It was important that we designed spaces that the different family members could escape to and areas that were more ‘adult’ friendly, like the front sitting room/guest room,” Sarah Jayne says.

To create a more liveable, functional family home, the basement was converted into a light, bright living room and games area.

“I really loved the result of the lower-ground floor conversion,” Nikki says. “It’s generous in space and light, and increased the usable space in the house by a third.”

Sarah Jayne adds: “I loved the bespoke silk and wool vibrant rug that we purpose designed for this room. It added a pop of colour and lustre to a mostly neutral and casual material palette.

“The whole family love using this space. I feel like this room will serve the family and friends for many years to come!”

By lightening the walls, darkening the timber floors and adding incredible feature pendants throughout, the Federation property has been given a new lease of life, and is now a stunning, contemporary and extremely liveable family home.

Design, Decoration and Styling: SJS and NRD
Photography: Simon Whitbread

Breathing new life into a tired terrace.

We were engaged by our client to transform a tired Surry Hills terrace, breathing into it new life and making it fit within the clients lifestyle and the edgy surroundings of the suburb. 

As a team, SJS and Khe Design were responsible for the interior design, furniture and all the furnishings. 

The concept “sophisticated industrial” flows through; enhanced by the layering of natural materials, textures and colours as part of the design. On this project we play with a mix of materials within our designs, like steel, solid timber, leather and bronzed mesh.

AWARDS

Australian Interior Design Awards 2016
Shortlisted - Residential Decoration Category

Design, Decoration and Styling: SJS and Khe Design
Project Management: SJS + Khe Design
Joinery: Artifex Interiors + MCS Joinery
Photography: Simon Whitbread

Sophisticated luxury beside Sydney Harbour.

Involved in this project from its inception, Sarah Jayne worked closely with the architect and clients to create a contemporary, unique and sophisticated waterfront home. With views overlooking Sydney Harbour, it was important to Sarah Jayne that the home’s interior did not distract from the magnificence of the surroundings, and instead offered a quietly luxurious design aesthetic – high end without being ostentatious.

The client’s brief to Sarah-Jayne was to create a neutral and sophisticated backdrop to showcase and set-off their colourful art collection, while being a comfortable environment for a family with older children.

“Using natural materials within a punchy monochrome palate, I introduced bold charcoals and bronze accents within the joinery, against the white and natural greys of the walls,” Sarah Jayne says.
“We balanced the coldness of the grey, white and charcoal elements with natural walnut veneer and solid timber woven through the home’s interior.”

By being involved in the design and build process from planning stages, Sarah Jayne was able to inject her creative input into all aspect’s of the home’s interior, from the architectural design through to the decoration and styling.

“The walnut veneer on some of the special joinery pieces, and the creama Leanna limestone accent benches in the kitchen and bathrooms really balance and add warmth to a mostly cool palate of charcoal timbers, white walls, blackened bronze metal accents, and the grey concrete walls,” Sarah says.

The ‘concreate’ walling product used to wrap the interior façade of the lift was a surprise element that was selected later on in the process.

“This element is one of my favourite things in the house; it adds a soft industrial feel and sets off the clients’ sculpture and the black-and-white walls and joinery. The texture and movement in the material is perfect in the space.”

The clients are overjoyed with the end result, and Sarah Jayne is particularly proud of this uniquely luxurious project.

Design, Decoration and Styling: SJS
Photography: Simon Whitbread

Scandinavian style and substance. 

SJS was engaged to convert an old furniture warehouse into the client’s new Crosspoint Telecommunication's Head Office. 

The brief from our client was to ‘create a contemporary office space with a light Scandinavian feel’ that was warm and had a industrial edge to the design. The design and layout needed be both functional and flexible.

The warehouse conversion layout was divided into the 'office/working zones’ which were on the ground level and a ‘chill zone’ on the first floor. The ground level consisted of the board room, meeting rooms, staff bathrooms, a reception/waiting room at the front of the building and the brightly lit open plan offices at the back. 

The first floor was redesigned to include a full kitchen, living area, bar/dining area, ensuite bathroom and convertible apartment for international staff and guests.  

A unexpected surprise within the warehouse conversion was the addition of a new mezzanine and custom stainless steel slide. The practical purpose was to link the first floor 'chill out' zones to the ground level 'working zone', but the impact within the space is a playful and quirky feature that will be enjoyed by the staff & their children for many years to come!

Styling: SJS and Style Agenda
Photography: Simon Whitbread

French luxe with a hint of Hollywood.

On this project, Sarah Jayne worked hand-in-hand with the client to transform a tired, outdated and unloved double-storey property into a family home with French provincial style, luxe and character.

After living in the US for five years, the clients returned to Australia and made the decision to completely renovate their property. They asked Sarah Jayne to create an interior that both reflected their time in LA and also accommodated their beautiful French provincial furniture.

“We started from scratch with this project,” Sarah Jayne recalls. “All interior fittings, fixtures, flooring and joinery were removed, so we had a blank canvas to create a home that completely related to the clients’ taste and needs.”

To create a more liveable family home, Sarah Jayne redesigned the floorplan to incorporate three living areas: one children’s activity space at the front of the property, a family living room directly off the kitchen and meals area, and a luxe and stylish parents’/entertainers’ retreat on the lower ground floor. This space features a bar, formal dining and formal lounge complete with a new fireplace/TV. Seamlessly connected to the pool and alfresco, this is the ultimate entertaining space.

The master suite is also truly standout. Situated off the lower-ground lounge area, the master suite is concealed behind bespoke bronze and mirror inlay sliding doors, which can be opened up to create a huge parents’ retreat.

“When the clients entertain they close the doors and the bedroom is completely hidden away,” Sarah Jayne explains.
“This joinery element was very involved and challenging to execute and detail, but became such a beautiful addition to the room. The clients are thrilled.”

Sarah Jayne particularly loves the beautiful tiles that feature throughout this home, from the bathrooms to the kitchen and bar.

“The client loved the idea that all the bathrooms had their own personality and we selected tiles to suit.”

Being able to work in partnership with the client made the design process an enjoyable and rewarding one, according to Sarah Jayne.

“This home saw me push the boundaries of contemporary style, and create a classically modern interior with luxe French provincial glamour."
“I learnt so much from working with this client and enjoyed the process. We had a really lovely synergy working together.”

Designed and styled by SJS

Decorated in collaboration with client, Ronel Williams

Photographed by Simon Whitbread